Обслужване на автоклиматик на леки и товарни автомобили с машини от висок клас.

Как работи автоклиматикът?

кратка информация

Как работи автоклиматикът?

Автоклиматичната система е патентовата от марката Packard през 1939г. Днес тя се използва в повечето автомобили и допринася за комфорта ни, докато шофираме. Основните задачи на автоклиматика са да поддържа комфортна за нас температура в купето на автомобила и да отстрани влагата от въздуха. Това е причината повечето производители да интегрират автоклиматика и в настройката за размразяване.

AutoClimaMASTER предлага зареждане, диагностика и ремонт на автоклиматични системи с материали и машини от висок клас.

Как работи автоклиматикът? Диаграма и основни компоненти.

Основният принцип е топлооблемът. Хладилен газ (фреон) се трансформира от газообразно в течно състояние и обратно, като по този начин абсорбира или отделя топлина.

Основни компоненти

компресор
кондензатор (външен радиатор)
изпарител (вътрешен радиатор)
изсушител/ дехидратор
ТРВ клапан / капилярна тръбичка


компресор

Как работи автоклиматикът? Компресор на автоклиматик.

Компресорът заема основна роля в автоклиматичната система. Той се задвижва от двигателя на автомобила чрез специален съединител, а по този начин компресира под високо налягане фреона в системата.

Важно: В автоклиматичната система има не само фреон, а и масло. Необходимо е при всяко обслужване на автоклиматика, маслото да се подменя частично. Автомобилите с електрически компресори използват различно масло от стандартните климатични компресори.

Решение: Автомобилът се нуждае от диагностика и зареждане на автоклиматик.

КОНДЕНЗАТОР

Как работи автоклиматикът? Кондензатор на автоклиматик. Радиатор на автоклиматик.

Наричан още външен радиатор на автоклиматик, климатичният кондензатор е разположен пред водния радиатор на автомобила. Основната му роля е да превръща горещия хладилен газ в студена течност. Причина за това е охлаждащият въздух, който преминава през кондензатора

Често срещани причини за смяна на климатичен кондензатор са изтичане на фреон, запушване или лошо охлаждане.

Решение: Автомобилът се нуждае от диагностика и ремонт на автоклиматик.

ДЕХИДРАТОР

Как работи автоклиматикът? Филтър дехидратор на автоклиматик.

Дехидраторът отстранява влагата и филтрира различни замърсители.

ТРВ Клапан/ Капилярна тръбичка

Терморазширителният клапан (ТРВ) / Капилярната тръбичка се намира между кондензатора и изпарителя. Клапанът контролира количеството хладител агент, което влиза в изпарителя, а тръбичката го филтрира. Автоклиматичните системи, които работят с капилярна тръбичка използват по-различен филтър, наричан още „акумулатор“.

Изпарител

Как работи автоклиматикът? Изпарител на автоклиматик.

Изпарителят е разположен под таблото на автомобила. През него преминава студен хладилен аген, който абсорбира топлината от купето. През изпарителя преминава въздушната струя от разположения в купето вентилатор. По този начин през въздуховодите на автомобила излиза студен въздух.

Съединител

Как работи автоклиматикът? Съединител на компресор. Съединител на автоклиматик.

Автоклиматичният съединител служи за предаване на движението от двигателя към компресора на климатика.
Често срещан проблем е бобината на съединителя да изгори или да има проблем с лагерите.

Решение: Автомобилът се нуждае от диагностика и ремонт на автоклиматик.

ПРЕСОСТАТ / СЕНЗОР ЗА НАЛЯГАНЕ

Как работи автоклиматикът? Датчик за налягане на автоклиматик. Пресостат на автоклиматик. Сензор за налягане на автоклиматик.

Климатичният пресостат контролира налягането в климатичната система. Когато налягането се повиши, захранването към съединителя на компресора се прекъсва и той спира да работи. Охладителната перка се включва и налягането се понижава. След това цикълът се повтаря отново.

Важно: Когато налягането в системата е прекалено ниско (няма фреон), сензорът не позволява на автоклиматичната система да стартира.

Решение: Автомобилът се нуждае от диагностика и зареждане на автоклиматик.

сервизен клапан/ игла

Как работи автоклиматикът? Сервизен клапан на автоклиматик.

Сервизните клапани / игли служат за презареждане и диагностика на автоклиматичната система. Те са точката на свързване на машината за автоклиматици и системата на автомобила.

Важно: Зареждане и диагностика на автоклиматици трябва да се извършва само от квалифициран персонал.

Решение: Възползвайте се от услугите, който предлагаме.за нас е важно клиентите ни да са доволни

Отзиви

Доволен клиент - Георги Димитров


” Страхотно! 3аписах си час, отидох, прие ме веднага. Пусна една диагностика, откри проблема и го отстрани. Всичко стана супер лесно и бързо. Може би най-доброто и вежливо обслужване, което съм получавал!“

Георги димитров

Доволен клиент - Ива Вълчева


” Страхотно обслужване, качествена работа, внимание към клиента и без надуване на цени. Така работят момчетата. Много съм доволна. Проверихме климатика, отстранихме някои проблеми и даже сменихме гумите.“

Ива вълчева
Доволен клиент - Алек Борисов


” Много добро и адекватно отношение. Разбират си хората от работата и не са някакви измамници. Има и готина царевичка срещу сервиза! Друго не мога да кажа.“

Алек борисов

Доволен клиент - Христо Панайотов


” Много съм доволен! Климатикът на автомобила ми работи както никога не е работил. Момчето ми обясни всичко подробно и не ми се наложи да чакам на опашки. Препоръчвам!“

Христо панайотов


Възползвайте се от нашите услуги

запазете своя час